jueves, 30 de diciembre de 2010

105 periodistes assassinats al món al 2010


Press Emblem Campaign calcula que 35 periodistes han mort aquest any a Llatinoamèrica mentre exercien el seu ofici

Segons l'informe anual presentat per la ONG independent Press Emblem Campaign (PEC), publicat a Ginebra, Amèrica Llatina és una de les regions més perilloses del món per a la premsa. L'informe dóna a conèixer la mort violenta de 105 professionals en 33 països de tot el món. 


Mèxic ocupa el primer lloc de la llista. Els assassinats a aquesta ciutat s'han vist relacionats amb el narcotràfic i la guerra del territori, que el converteix en el més perillós del món pels professionals del periodisme de denúncia i investigació. Hondures i Irak competeixen per la segona i tercera posició; les dues nacions amb nou periodistes morts com a conseqüència d'atacs contra la premsa des del passat mes de gener. Els segueix Colòmbia, on s'han registrat quatre assassinats, dos menys que a Filipines i un menys que a Rússia, però igual que a Brasil i Nigèria. 

Així, per regions, apunta la PEC: "Amèrica Llatina encapçala la llista de països d'alta perillositat pels mitjans. En aquesta regió 35 periodistes van ser assassinats durant els 12 mesos d'aquest any. Seguint l'ordre, afegeix, Àsia registra 33 assassinats. A l'Àfrica es produïren 14 morts i 11 a l'Orient Mitjà. El continent Europeu ha sofert 12 morts des de principis del 2010. Aquesta epidèmia no sembla trobar cura. La comunitat internacional no ha trobatels mitjans per posar punt i final a aquest mal, ni els mecanismes efectius per dur a judici ràpidament als responsables dels crims."


Fent balanç, l'entitat civil menciona que dos periodistes van morir assassinats a Afganistan, on els talibansmantenen segrestats dos periodistes francesos des de fa un any, per el que s'ha convertit en el segrest més llarg de la història del periodisme. 

En els últims cinc anys, que coincideixen amb l'inici del registre i la publicació d'informes d'aquesta ONG, 529 periodistes van deixar la vida exercint la seva professió. Durant aquest període Irak va ser el país més perillós,amn 127 casos, seguit per Filipines i Mèxic, amb 59 i 47 morts respectivament. La Press Emblem Campaign promou l'adopció d'una legislació internacional per reforçar la protecció dels periodistes en el compliment amb els seus objectius laborals, va recordar la presidenta, Hedayat Abdel Nabi.


2 comentarios:

  1. Mentre escteixin secrets hi haurà morts.

    ResponderEliminar
  2. Desgraciadament si... sóm en un món on tots podriem contribuir a trobar la justícia i a prendre decisions amb cap per tal de solucionar problemes... però enlloc d'això preferim crear encara més problemes, i sovint, enmig d'aquests problemes hi ha víctimes que només volen mostrar a la resta del món el que passa allà, denunciar-ho, i d'alguna manera, ajudar a trobar una solució que posi fi a aquests problemes que es diuen guerres i armes.

    L'optimisme és l'últim que es perd, i jo crec que hauriem de confiar en que algun dia, tot acabi i les guerres siguin història.
    Desitjar un món millor, no costa res.

    ResponderEliminar