sábado, 15 de enero de 2011

ARA VIVIM AQUÍ, 6 HISTÒRIES D'IMMIGRACIÓ AL RIPOLLÈS

Diuen que l'experiència és la base per la comprensió. Fer aquest treball m'ha proporcionat una sèrie de coneixements que m'han permès descobrir la complexitat de la paraula immigració. 

Quan es parla d'immigració hi ha uns punts generals i vàlids per tots aquells que han arribat a casa nostra d'altres terres més o menys llunyanes. Per què han d marxar del seu país natal? Què els obliga a deixar-ho TOT? Amb quins entrebancs i sorpreses es troben en aquest incert viatge? Correspon la realitat del país amb les seves imatges i informacions inicials? La gent els rep com ells esperen? Saben adaptar-se i esforçar-se en aquests nous entorns? Es manté viu el desig del retorn? 

Les respostes a aquestes preguntes podrien omplir el guió del treball. Tanmateix, tot i ser les mateixes preguntes, he pogut constatar que les respostes són ben diverses, que cada persona viu el procés de manera diferent. 

Ara, havent acabat el projecte, puc citar uns quants dels punts i conclusions que n'he pogut extreure. 

Un dels trets bàsics perquè la integració sigui un fet, és el coneixement de la llengua del lloc de residència. Per arribar a aquest coneixement és necessària la relació constant amb la població autòctona i la voluntat de voler conèixer la nova cultura i intentar comprendre-la i respectar-la. L'activitat lingüística del català, per exemple, és causa i conseqüència d'aquesta integració; si parlem més bé el català, la integració serà més fàcil, i per altra banda, si hi ha una constant relació amb la població autòctona, el català s'aprendrà més ràpidament. 

He vist també, que la tolerància és fruit del coneixament. Només si coneixem un fet, una situació o una persona ho podem jutjar. Popularment, si hom conegués a fons el significat d'immigrar, molts dels problemes de desigualtats existents s'eliminarien. Molts tòpics massa arrelats sobre la immigració falsegen la realitat. Per això és important el diàleg, les paraules. Aquests evite enclaustraments, ens obren portes cap a noves idees i nous punts de vista. D'aquesta manera és més fàcil conviure plegats. 

La interrelació de cultures pot ser un fet enriquidor per la societat i també com a persona. Tot el que es coneix de nou va ampliant els nostres coneixements i alhora va ampliant la nostra personalitat. La trobada del "tu" és un recurs essencial per la construcció del "jo". 

Un altre Factor que m'ha cridat l'atenció és el pes de la religió en la vida diària d'alguns entrevistats. Cada religió té unes pròpies particularitats. En el nostre cas, la religió catòlica té uns preceptes que comparats amb la religió delsnouvinguts ens fan reacis a acceptar-les, fet que es dóna també a l'inrevés. Això, en ocasions, pot originar xocs socials que ens allunyen. Cap religió és millor que cap altra. Malauradament, els mitjans de comunicació i l'imaginari popular augmenten aquestes diferències. 

Les persones que abandonen el propi país per tal de buscar un futur amb millors condicions, moltes vegades no veuen satisfetes les seves expectatives veient-se obligades a acceptar feines precàries, sovint molt per sota de la seva qualificació i capacitats, donant-se el cas d'haver de treballar o bé sense papers o bé amb un sou més reduït que una persona del país que fa la mateixa feina. En aquests casos les persones acabades d'arribar s'adapten qualsevol tipus de feina amb l'objectiu de sobreviure i tenir uns ingressos regulars. L'objectiu és millorar tan a nivell social com econòmic i l'esforç en aquest sentit és continu. Hi ha qui ho aconsegueix i qui no. Amb l'impacte de la crisi econòmica moltes d'aquestes persones s'han vist obligades a retornar al seu país. 

Tot i que el fet migratori sempre s'ha donat, actualment estem a l'inci de les migracions a nivell global. El futur que tenen aquestes és incert. Estan preparats els països receptors i els seus polítics per assumir aquestes migracions? Hi ha prou polítiques? Les societats seran prou dúctils i madures per conviure amb aquestes onades migratòries? 

Tot i les problemàtiques que se'n puguin derivar animo a fer tots l'esforç per tal que aquest mestissatge no siguiuna font de conflictes, sinó quelcom positiu. Tots ens hem d'esforçar per conviure sense perdre la pròpia identitat. Ja que com diu el cantautor de Xàtiva, "qui perd els orígens, perd la identitat". 






10-01-2010
2n Batxillerat, IES Abat Oliba, Ripoll.

1 comentario: