martes, 12 de octubre de 2010

Una vaga desigual. (Diari, 29-S 2010)

07: 30
Em trobo a l’estació de Sants amb la Meritxell, la Judit i la Sandra. Hem pensat que veure l’ambient que es respira en un punt com aquest a primera hora del matí, quan aglomeracions de gent es disposen a agafar el transport públic per anar a treballar, pot ser interessant. Però dimecres 29 de Setembre s’hi respira tranquil·litat, l’estació està pràcticament buida. Uns quants grups de piquets s’hi passegen i informen a la poca gent que camina pel vestíbul. Ens diuen que el seu objectiu és vigilar la zona (sense especificar què és el que vigilen) i així, reivindicar-se. Des de dos quarts de cinc de la matinada que són desperts i s’han repartit per diferents punts de Barcelona. Ens expliquen que respecten les persones que volen treballar però creuen que aquesta decisió comporta conseqüències negatives. El metro i la Renfe fan serveis mínims, els trajectes de l’AVE s’han anul·lat i algun bar-restaurant ha obert. Ens dirigim als dos punts d’informació que hi ha per demanar com s’està vivint des de l’estació la Vaga General. Hi ha quatre o cinc treballadors que compleixen també els serveis mínims. Ens informen que l’estació ha estat oberta des de dos quarts de set i que a dos quarts de deu ja romandrà tancada. Més tard, a les cinc , tornaran a funcionar uns serveis mínims de metro fins les vuit de la tarda. Un 80% del personal que treballa a l’estació de Sants ha decidit fer vaga i de moment no s’han trobat amb cap incident remarcable.



8:30.
Ens dirigim cap a plaça de Sants, on s’hi reuneix el piquet informatiu del barri. Podem comprovar que els que el formen són majoritàriament nois joves. Duen pancartes i d’una ràdio situada al mig de la plaça sona música que els joves acompanyen amb les seves veus. A les nou comença la petita manifestació. Al piquet s’hi han anat afegint persones i junts entonen tots lemes que anteriorment han assajat. D’aquesta manera avança la massa tallant el carrer. Hi ha algun noi que es dedica a tombar els contenidors que va trobant i el arbustos decoratius que hi ha a les voreres. Tanquen les persianes dels comerços que hi ha oberts i fan parar els autobusos que circulen. Al cap de cinc minuts arriben els Mossos d’Esquadra.



Seguim voltant pel barri, i parlem amb una professora de la Llar d’Infants Lloret, escola concertada. Ens informa que el professorat docent no fa vaga i que hi ha hagut retards relacionats amb el trànsit i la dificultat de desplaçar-se. No tots els alumnes, però, han assistit a classe.

Baixant pel carrer de Sants la majoria de comerços han tancat les portes. Ara bé, les farmàcies, cafès, forns, estancs i bancs són oberts, hi ha clients dins, com qualsevol altre dia. Ens apropem a un quiosc i podem constatar que el dia 29 hi ha diaris però són més prims, sense promocions. Els propietaris estan atemorits per si algun grup de piquets pot fer malbé el seu negoci, per això tenen la persiana mig abaixada.

Sabem que a les dotze del migdia es reuneixen tots els grups de piquets a Plaça Catalunya davant l’antic Banc Espanyol de Crèdit, ocupat des del dia 25. Davant el banc BBVA ens trobem un grup de manifestants provinents de la UGT i la CNT. Parlem amb un dels seus membres i ens explica que de bon matí s’han col·locat davant la porta i els treballadors del banc no hi han pogut accedir, per això està tancat. Ens diu també el perquè dels seus actes, a què diu NO:
-        A l’acomiadament més fàcil i barat.
-        A la temporalitat abusiva
-        A donar més poder als empresaris
-        A la congelació de les pensions
-        A les retallades salarials i socials.
-        A la hipotecació del futur dels joves treballadors.

Ens diu també, que deixant de banda els aspectes econòmics hem de pensar en la nostra dignitat, en les desigualtats que es poden originar i en la humanitat en general. Que ells no només es manifesten contra la retallada i reforma econòmica, que van més enllà. Ells fan vaga pensant el futur, per crear una consciència social.



Constatem que les boques dels ferrocarrils i metros estan tancades.



12:00
Els okupes es van concentrant davant del Banc. Amb aquest acte de protesta reivindiquen la vaga com un mecanisme per lluitar contra la banca i el sistema capitalista. Aquests pertanyen majoritàriament al grup “Moviment dels 25”, que conviden a tots aquells que s’hi vulguin sumar. Des de dies anteriors i avui durant tot el matí han estat fent debats, concerts i tot tipus d’activitats per acompanyar la protesta. A la façana de l’edifici podem veure-hi una desena de cartells, el més gran dels quals diu: “ La banca ens asfixia, la patronal ens explota, els polítics ens menteixen, CC.OO I UGT ens venen.”




12:10
Els grups de piquets es concentren a Plaça Catalunya provinents dels diferents barris de Barcelona. La zona de davant la porta del banc comença a omplir-se de gent i s’impossibilita el pas del tràfic. Els vianants no passen. De fons, sona la ràdio. (contrabandaFM, Radio Bronka 104.5Radio PicaRadio RSK).  També se senten crits, petards, reivindicacions i música. Els fotògrafs pugen sobre les estàtues i la font del centre. Nosaltres quatre ens ho copiem.
Des del balcó, es fa un discurs, animant al grup, expressant els seus ideals. Algunes de les paraules van ser: “Drets de les mestresses de casa, de la treballadora, consciència política, obrera del futur de l’economia espanyola, contractes fixes.””No deixem mai un company enrere, mantenim la calma davant les provocacions policials, lluitem perquè se sentin els desitjos obrers, de la dona i de la societat.  Sortim al carrer per les nostres exigències i les nostres solucions per acabar amb l’atur, l’encariment de la suma de l’euro, acabem amb les desigualtats econòmiques, acabem amb la presó proletària.

12:45
Arriba la CNT i comença la manifestació de piquets. Envolten Plaça Catalunya tancant els comerços que han decidit fer jornada laboral.
La manifestació avança fins l’entrada de les Rambles on hi ha furgonetes d’antidisturbis aparcades. Aquesta es deriva cap al carrer Pelai. Treballadors i clients queden atrapats dins els locals amb la persiana baixada. Alguns manifestants emplenen els panys de silicona, cosa que fa que quedin tancats permanentment. Els contenidors cauen a terra, i tanques tallen la circulació. Les pintades a les parets són constants.



13:30
La manifestació es radicalitza fins al punt de cremar un cotxe de la Guàrdia Urbana. Hem de córrer amunt i avall. Els radicals llancen pedres als antidisturbis, es cremen papereres, als aparadors s’hi poden llegir frases reivindicant ideals diversos. La premsa captura cada moment. Els antidisturbis actuen amb pistoles de pilotes de goma i porres. Els vianants es refugien com poden, dins els comerços que ara han tancat tots les portes. I d’aquesta mateixa manera, el rebombori es va allargant fins les sis de la tarda. Radicals i antidisturbis baixen la la Rambla, es continuen cremant papereres i arbustos, fent destrosses pel Passeig de Gràcia. Pels carrers de Barcelona es respira una tensió continuada.





























17:00
CNT i CGT han començat una manifestació paral·lela. Es manifesten contra les pèssimes condicions de treball de la immensa majoria de les empreses, l'incompliment continuat dels convenis, cobrar menys salari de l'estipulat, treballar sense assegurar, tenir contracte de mitja jornada i treballar-la sencera, l'obligació de fer hores extres si no vols que t'acomiadin, no tenir vacances adequades o fer la feina que et manin encara que no et correspongui i el menyspreu amb que els governants, polítics i mitjans de comunicació tracten treballadors.

17:30
Comença la manifestació pacífica convocada per la UGT, CCOO, Internacional i USOC. Aquí, les persones manifestants ja no són tant joves, semblen més adultes. Les senyeres, pancartes, banderes sindicalistes i escrits reivindicatius acompanyen el riu de gent que omple el Passeig de Gràcia.




CCOO, va assegurar amb el seu discurs de cloenda un cop la manifestació va finalitzar que al voltant d'unes 400.000 persones van sortir a manifestar-se pels carrers de Barcelona, un 80% dels treballadors es va declarar en vaga i el consum elèctric va baixar un 24%, segons dades sindicals.

Més enllà de les valoracions que faci el govern estatal, les diverses administracions, els mass media, i els mateixos "agents socials", el fet és que l'èxit de la vaga ha estat. Si, molta gent va sortir a manifestar-se al carrer, però els fets parlen per si sols, l’aturada no va ser complerta, ni molt menys. Qui el 29 de setembre va voler fer vida normal la va poder fer. Amb les excepcions puntuals d'aquells serveis vinculats a sectors com els transports o la indústria.

No hay comentarios:

Publicar un comentario